Založ si blog

Počuť Knihu Jozue

Bežne Vám na týchto stránkach ponúkam lyrizovanú prózu. Napokon nie tak dlho a pribudne ďalšia. Dnes výnimočne z iného súdka mojej tvorby. S radosťou Vám oznamujem, že na scénu prichádza nové cd z našej dielne.
Jedná o nekomerčný projekt, rád by som sa podelil o niekoľko málo myšlienok o ňom. Dopredu hovorím, že lepšie je tento projekt pravdaže konzumovať, ako počúvať o ňom. Veď áno… počúvať o tom, že sa to dá počúvať….

Kniha Jozue sa totiž dá nie len čítať v niekoľkých slovenských prekladoch. Dá sa aj počuť. Zhruba dačo viac ako dve hodinky. Práve to stálo asi na začiatku, chceli sme ponúknuť dramatizáciu textov tak skvelej knihy ako je Biblia. Jozue takto stojí za dramatizáciou Pentateuchu a Jánovho evanjelia. (Pre doplnenie ide o dramatizované čítanie pôvodného textu, nijaké doplnenia.)

CD KNIHA JOZUE teda ponúka ďalší spôsob ako sa zmocniť úžasného textu. Každá z biblických kníh má svoje špecifikum. Táto kniha Starého zákona je plná bojovej vravy, strategických ťahov a obrazov masových bojových scén. Na druhej strane sú v nej tiché zákutia. Jozue pred Jerichom, vyzvedači u Rachaby. O jej výpovednú hodnotu sa stará aj Jozue niekoľkými svojimi prehovormi k ľudu a vojsku. Pri pohľade na moderné dejiny Izraela a dnešnú mapu sa to počúva ešte inak.

Teda s tým počúvaním… veď sa dá aj vidieť. V momente, keď cd putuje do Vášho computera, noteboku otvorí sa explorer, ktorý ponúka niekoľko infotrakov. Analýzy knihy (autorstvo, centrizmus, textová kritika), analýzy textu (dobývanie Jericha, zastavenie slnka v Ajalone, majetok, stratégia, vnútorná politicko-spoločenská situácia Izraela….).

A ako vždy aj v cd Kniha Jozue bonus navyše. Tento raz je to príloha Národy (sťahovanie národov, Slovania a Indiáni). Zmyslom bonusu je pohľad z iného uhlu na problematiku knihy.
Celok dotvára veľký počet obrázkových galérií (+ virtual volk), ukážky svetových prekladov, puzzle. Z galérií spomeniem najmä sériu venovanú maliarom a ich vizualizácia textov.

Apropos…. cena je viac ako ľudová… (5e) lebo ja som to asi nenapísal – keby šlo o many, ale nejde…

Na jednej strane aj kresťania majú „to, čo letí a kupuje sa“ a Biblia to nie vždy je…. na druhej strane som presvedčený, že Pán si projekt použije!

Viac info na desjano@desjano.eu

+

Nezatieniš!

24.06.2024

Akým smerom od Smeru?

06.06.2024

Minulý týždeň som mal možnosť zúčastniť sa návštevy Poslanecke snemovny České republiky. Ešte u nás, pri čakaní na expres, som začul na stanici starčeka, ktorý mrmlal niečo ako: vojnu na toto Slovensko. Časom bolo zrejmé, že sa jedná o nejaký prejav jeho senility, či psychických problémov, keďže viedol akýsi neustály rozhovor sám so sebou. Rovnako ako celá [...]

Domodrenie

01.05.2024

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 163
Celková čítanosť: 337639x
Priemerná čítanosť článkov: 2071x

Autor blogu

Odkazy