Založ si blog

K nekonaniu bohoslužieb pristúpme tvorivo

Nechcem sa vyjadrovať k tomu, či je alebo nie je správne zastaviť na dva týždne liturgický život. Skôr by som sa pozrel na iné aspekty. Situácia je aká je, a naozaj mnohí môžu rozhadzovať rukami, rozčuľovať sa. Ale bolo by lepšie konať pozitívne.

Ja vidím pre ilustráciu niekoľko možností.

Chcem vedieť, prečo KBS a vedenie ECAV nevyzvali rtvs, že vzhľadom na to, že pristúpili na výzvu štátu, vznášajú verejnú výzvu, aby sa vo verejnoprávnom médiu, televízii konali v priamom prenose v nedele počas karantény ekumenické bohoslužby za uzdravenie Slovenska.

Žijeme v pomerne sofistikovanom prostredí, tak prečo to nevyužiť. Každé väčšie mesto má mestskú televíziu. Možno by pristúpili na dohodu. Internet pozná celý rad aplikácií, kde sa relatívne veľké množstvo ľudí môže pripojiť a sledovať, či aj komunikovať.

Prečo som toto nečítal ani v jednej reakcii? Postačí zverejniť netovu adresu, dátum, čas a niečo sa dá. Hoci stretnutie neprebehne naživo, predsa sa dá hlásať Kristovo posolstvo. Prípadne ponúknuť modlitbu, duchovnú službu. Dá sa prenášať celá liturgia. U nás katolíkov poznáme aj duchovné prijímanie. (Jedna hocijako priemerná kamera, pripojenie a je to.)

Je možné hromžiť a je možné niečo robiť. Toto riešenie je výhodné aj preto, aby sa poslúžilo ľuďom, ktorí by sa ocitli v karanténe a chcú napr. biblické vyučovanie o svojej situácii. Pokiaľ by sa situácia zhoršila, čo sa pevne verím nestane, toto bude stále viac žiaduce.

Toto nie je riešenie, ktoré všetko vyrieši, ale ponúka robiť, čo možné určite je.

Iste mnohí prídu s ďalším radom nápadov, riešení. Našou úlohou je nebyť v defenzíve, slúžiť, konať, zaujímať sa o ľudí. A možno dostávame úžasnú príležitosť objaviť niečo nové.

Nech Boh požehná a uzdraví našu krajinu, Európu aj celý svet!

 

Domodrenie

01.05.2024

Pelegrini – nikdy!

04.04.2024

Je tu druhé kolo a ako je mu vlastné, sú tu len dve voľby. Vyberať naozaj nie je veľmi čo. Budem voliť Korčoka, hoci nie rád. Avšak pri pohľade na pána Pelegríniho nemám na výber. Nie je čo riešiť. Ocitli sme sa v čase, kedy si neželáme výmenu vlády viac ako v bežných rokoch, kedy tak sledujeme vlastné politické preferencie. Krajina sa znovu dostala na hranicu [...]

MS KC fotografie

12.03.2024

Milan Sládek Krížová cesta Ďakujem Emílii Mihočovej za zaslanie fotografií a súhlas s ich publikovaním. Všetky fotografie nafotil Dušan Majerník©Východný dištrikt +

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 161
Celková čítanosť: 329493x
Priemerná čítanosť článkov: 2047x

Autor blogu

Odkazy