Založ si blog

K nekonaniu bohoslužieb pristúpme tvorivo

Nechcem sa vyjadrovať k tomu, či je alebo nie je správne zastaviť na dva týždne liturgický život. Skôr by som sa pozrel na iné aspekty. Situácia je aká je, a naozaj mnohí môžu rozhadzovať rukami, rozčuľovať sa. Ale bolo by lepšie konať pozitívne.

Ja vidím pre ilustráciu niekoľko možností.

Chcem vedieť, prečo KBS a vedenie ECAV nevyzvali rtvs, že vzhľadom na to, že pristúpili na výzvu štátu, vznášajú verejnú výzvu, aby sa vo verejnoprávnom médiu, televízii konali v priamom prenose v nedele počas karantény ekumenické bohoslužby za uzdravenie Slovenska.

Žijeme v pomerne sofistikovanom prostredí, tak prečo to nevyužiť. Každé väčšie mesto má mestskú televíziu. Možno by pristúpili na dohodu. Internet pozná celý rad aplikácií, kde sa relatívne veľké množstvo ľudí môže pripojiť a sledovať, či aj komunikovať.

Prečo som toto nečítal ani v jednej reakcii? Postačí zverejniť netovu adresu, dátum, čas a niečo sa dá. Hoci stretnutie neprebehne naživo, predsa sa dá hlásať Kristovo posolstvo. Prípadne ponúknuť modlitbu, duchovnú službu. Dá sa prenášať celá liturgia. U nás katolíkov poznáme aj duchovné prijímanie. (Jedna hocijako priemerná kamera, pripojenie a je to.)

Je možné hromžiť a je možné niečo robiť. Toto riešenie je výhodné aj preto, aby sa poslúžilo ľuďom, ktorí by sa ocitli v karanténe a chcú napr. biblické vyučovanie o svojej situácii. Pokiaľ by sa situácia zhoršila, čo sa pevne verím nestane, toto bude stále viac žiaduce.

Toto nie je riešenie, ktoré všetko vyrieši, ale ponúka robiť, čo možné určite je.

Iste mnohí prídu s ďalším radom nápadov, riešení. Našou úlohou je nebyť v defenzíve, slúžiť, konať, zaujímať sa o ľudí. A možno dostávame úžasnú príležitosť objaviť niečo nové.

Nech Boh požehná a uzdraví našu krajinu, Európu aj celý svet!

 

Pelegrini – nikdy!

04.04.2024

Je tu druhé kolo a ako je mu vlastné, sú tu len dve voľby. Vyberať naozaj nie je veľmi čo. Budem voliť Korčoka, hoci nie rád. Avšak pri pohľade na pána Pelegríniho nemám na výber. Nie je čo riešiť. Ocitli sme sa v čase, kedy si neželáme výmenu vlády viac ako v bežných rokoch, kedy tak sledujeme vlastné politické preferencie. Krajina sa znovu dostala na hranicu [...]

MS KC fotografie

12.03.2024

Milan Sládek Krížová cesta Ďakujem Emílii Mihočovej za zaslanie fotografií a súhlas s ich publikovaním. Všetky fotografie nafotil Dušan Majerník©Východný dištrikt +

Milan Sládek Krížová cesta

05.03.2024

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké som v živote videl. Môžem spokojne povedať, že pár profesionálov som už hrať videl. Pri predstaveniach zvyknem byť mimoriadne [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 327439x
Priemerná čítanosť článkov: 2046x

Autor blogu

Odkazy