Založ si blog

Mrakovo plotové tendencie

Ja by som real_latívne aj súhlasil. Rozoberaním oblakov sa možno nič nedosiahne. Ja napokon… skúsim. Aspoň sa ich dotknem. Nie! Predsa len si nedám povedať a dotknem sa ich. Vyrazím za nimi. Lebo… vlastne… no vieš…. vystrieš ruku, myslíš, že sa dotkneš… Sú to také úvahy. Nechajme oblaky, nechajú nás oblaky. Na okraj: Vlastným majstrom mračnej tendencie je Ušák.

Možno by som sa odhodlal. Prejdem starou medzou, už má svoje časy a dni. A predsa je, je vymedzená. Drevená sústava z diaľky a z blízka. Nemobilná, nepraktická. Prechodný stánok v púšti. Keď ti taký stačí…. Oblaky oblakov nepojmú… a tu… V podivnom teréne. Z časti vesmír, z časti dedinský dvor, z časti lúka s krojom. Stále to isté.

mare5.JPG

Nepraktické časy, nepraktické podnebie. Záhrada uletela, uletená záhrada. Vymedzujúci sa priestor. Všetko v radikálnom pohybe. Všetko orientujúce, všetko deformujúce, všetko formujúce. Čo z toho brať, take…. Nie tam, kde pred rokom, nie tam, kde o rok. Všetko tak nesmierne pusté. Možno zanedbané, možno nerozvinuté, možno v protopodobe. Možno len plán, úvaha, možno dobrá myšlienka. Nesmie možno zísť z oblastí tesne pod nebom do chladu bežnej alebo radikálnej zeme. Príliš veľa možno, možno málo možností, ale predsa jedna z nich.

Lúka je pokrytá srieňom, nie je tento rok trochu prineskoro započať stavbu? Čo je umelecké? Čo je menej ako umenie? Kedy je umenie menšie? Kedy duša má ustúpiť technike plota formy pred anarchiou prahmoty poznania v tvoriacom tvorivom spirituálnom momente vesmíru od Boha.

Zodvihnem starú dosku. Pamätám si ju. Ležala presne na tom istom mieste. Nikto tu nebol. Nikto sa nedotkol tohoto priestoru, ostal zachovaný. Nesie pečať počutia vzdialenej hudby pred nesmelým časom. Držím dosku, čakám, v uchu ten istý vnem, hoci nie je, ja ho poznám.

Oprášim svoj odev. Je dobrý. Srieň sa na mňa díva. Rád by som sa prešiel, roztiahol ruky a meral na lakte. Všetko sa prestiera akoby mimo mňa, hoci bezo mňa nič z tohoto, čo tu je, nie je. Bez neho nie. Neviditeľná, nič pre oči, ktoré pozerajú. Nepopierateľná sila. Bez Boha. Bez prežarujúcej myšlienky, na počiatku, prežarujúcej moci. Nezápasím s ňou. Možno ako Jakub. Snáď mimo nej, snáď blízko nej. Snáď povedľa nej. Teraz vchádzam za plot. Do svojho. Do svojho! A teraz v ňom. V tej sile. Ako… prečo…

Tráva je bridká, chystá sa na zimu, je plná jesenného života v bridkom záchveve povetria. Ale stále je plná dúhovo zelenej. Ako strom. Plot sa zachveje dotykom. Pevné stĺpy zarastené do zeme.

mare20.JPG

Je to tak správne. Tak nesmierne na mieste. Tak pádne. Tak bohaté. A unikajúce v momente, keď to je. A prichádzajúce, keď to nie je vo mne. Niekedy vzduch, niekedy prázdny prach. Len ísť sem. Záhrada s polozrúcaným plotom nesmie prestať. Budem nad ňou vždy bdieť, ako som bdel. Teraz ešte viac. Z diaľky zavíjanie vlka. Prichádza do záhrady a odíde do lesov smerom na Poľanu. Líška jesenný podvečer prezerá zmenený priestor. Nemôžem bez nich byť. Je to únik? Alebo správne miesto.

Prestávam si všímať svoj odev, hľadím do pôdy. Je rozvrat údelom vesmíru kvôli jedinému jablku? Je sťahovanie rotutekaných vlasov prírody a ľudského ducha údelom nového stvorenia? Moje kroky v srieni. A predsa nie som srieňom.

Načúvam slovám Gamaliela a vravím na štyri konce záhrady ako ju obchádzam, ako ju zasväcujem, ak je z Boha, nebude možné Vám ju rozvrátiť.

Tak pekne do vzdialených miest, kam preniknú jej plody, sa postavte, natiahnite ruky, ja vám dám z jej plodov. Uvidíte. Akú majú chuť. Ako len zo záhradou výjsť? Ako len so záhadou vyjsť? Nemožno ho rozvrátiť.

sun_is.JPG

+

Pelegrini – nikdy!

04.04.2024

Je tu druhé kolo a ako je mu vlastné, sú tu len dve voľby. Vyberať naozaj nie je veľmi čo. Budem voliť Korčoka, hoci nie rád. Avšak pri pohľade na pána Pelegríniho nemám na výber. Nie je čo riešiť. Ocitli sme sa v čase, kedy si neželáme výmenu vlády viac ako v bežných rokoch, kedy tak sledujeme vlastné politické preferencie. Krajina sa znovu dostala na hranicu [...]

MS KC fotografie

12.03.2024

Milan Sládek Krížová cesta Ďakujem Emílii Mihočovej za zaslanie fotografií a súhlas s ich publikovaním. Všetky fotografie nafotil Dušan Majerník©Východný dištrikt +

Milan Sládek Krížová cesta

05.03.2024

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké som v živote videl. Môžem spokojne povedať, že pár profesionálov som už hrať videl. Pri predstaveniach zvyknem byť mimoriadne [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 160
Celková čítanosť: 327788x
Priemerná čítanosť článkov: 2049x

Autor blogu

Odkazy