Založ si blog

Mýty o námestiach pekne vyfabulované

O problematike vývoja v posledných dňoch sa popísalo dosť. Ani som nemal záujem ešte k tomu čosi pridávať. Radšej som naozaj dva razy stál na námestí. Želám si ako všetci tí, čo sme tam boli, predčasné voľby. Vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ako aj vyšetrovania exponentov ešte stále súčasnej vlády.

Všímam si, že ako huby po daždi sa tu šíria rôzne fámy, dohady aké je to len zlé, že sme vyšli na tie námestia. A čím nás je viac, čím sme vytrvalejší, tým aj títo ľudia pracujú viac a nervóznejšie.

Pribúda akoby jednoduchými ľuďmi písaných článkov. Vraj niektorým prišli až do schránky. Pod fotkami z pokojných zhromaždení sa momentálne nakopia zlomyseľné a aj vulgárne keci. Šíri sa to v rôznych internetových periodikách, kde je len jeden názor a to proti nám. Šíri sa to na sociálnych sieťach. Isteže aj druhá strana existuje a chce sa vyjadriť. Má právo na opačný názor. Ale badám tu niečo prekvapivé. Tento odpor je v mnohých prípadoch organizovaný. Sú to zrejme platení ľudia, ktorí dostali príkaz vykonávať takto stanovenú stratégiu. Rozsah, intenzita tomu napovedajú. Nie žeby tam bolo priamo napísané, že „platí nás smer či koalícia“. To nie. Ale zameranie a cieľ to vlastne akosi jednoznačne vyjadrujú.

Aké skupiny ľudí tomu naleteli? Dokonca aj voliči opozičných strán. Nechápu, že ničia svojich… Je to atmosféra strachu, rečnícke a právnické slovné hračky.

Pozrime sa na niektoré mýty.

 

Mýtus 1: Zhromaždenia zneužívajú smrť dvoch mladých ľudí.

Toto je jedno nehorázne tvrdenie. A vyvracia samo seba. Sme čoraz viac uistení, že súčasná dosluhujúca koalícia nemá záujem vyšetriť nič. Má možno záujem presne opačný. Zakryť, zahmliť, zamiesť. Ututlať ako doteraz všetko. My na námestiach im pripomíname, že chceme vedieť mená vrahov, objednávateľov, vidieť ich zatknutie, súd a výkon trestu. K tomuto cieľu sú predčasné voľby nevyhnutné. A čas tu hrá roľu. To vie každý kriminalista.

Zneužitie je sedieť doma, strčiť hlavu do piesku. Veriť tým, ktorí chcú vládnuť, ale mnohé dôkazy vedú ku nim. Vyšetria sami seba? Ako to niekto nazval: urobia samovyšetrenie ako bol samoúnos Michala Kováča ml.? Neupozorňoval Kuciak aj na nich?

 

Mýtus 2: A ty čo chceš, aby tu vládol Sulík alebo oľano?

Títo ľudia majú nevšedný dar, dopredu vedia, kto vyhrá možné predčasné voľby. To je veľmi zaujímavé. Strašia opozíciou. Je teda smer, ktorý možno nemá jediného človeka, ktorý by vo vyššej funkcii nebol skorumpovaný, tou alternatívou? Bugár, ktorý vyhral tretiu možnosť? Sns, ktoré robí to, čo je len v ich záujme? Ja nepotrebujem obraňovať Matoviča, ale na kadečo nepríjemné upozorňuje. A že sa proti nemu zneužili inštitúcie, to nikto nevidí….? Snáď len k hzds možno celkom primerane prirovnať smer. Tá strana stratila ako politická strana opodstatnenie, je tak zrejme tak previazaná so zločinom, že ju nemožno ani reformovať. Zanikne.

Veď o to ide. Poďme k urnám a nech si ľudia zvolia, kto nám má vládnuť. Že nie je koho voliť? Tí, čo to tvrdia by si mali založiť stranu. Práve preto koalícia nechce voľby, lebo by prosto prehrali a prišli by o možnosť niečo niekde potiahnuť, a hlavne zahladiť stopy…

Voľby budú najneskôr o dva roky. Podľa tejto logiky by sme ich snáď mali posunúť, nie? A pokorne poprosiť smer a jeho stále predsedu, aby ničili krajinu čím dlhšie…

 

Mýtus 3: A ty čo chceš, občiansku vojnu?

Tieto mýty počúvam dookola, aj preto je zrejmé, že majú zdroj. Dlažobné kocky už nebudem vysvetľovať. Niekto šíri strach, aby ľudia nikam nešli. Je nehoráznosť toto povedať ľuďom, ktorí sa pokojne zídu a rozídu. Potichu vyjadria svoj názor. Na našom námestí dokonca prehovorili duchovní dvoch kresťanských cirkví, aj sme sa modlili.

Nikde nijaké zbrane, nijaké delá… Skôr opatrné vyjadrenia. Priam úzkostlivosť organizátorov, aby sa nič neudialo.

Ak sa niečo udeje, podľa tohto by sa mohlo jednať o organizovanú provokáciu. Alebo nejakú skupinu nezlučiteľnú so zámerom organizátorov. Títo ľudia na námestiach odmietajú akúkoľvek formu násilia. Žiadaná zmena musí prebehnúť demokraticky, zákonne.

 

Hlúposť, že vraj nejakému mladému ponúkali 10e, aby šiel na námestie…. Tak potom ja chcem 20e. Ale moja cena je vyššia. My sme tam preto, že sme občania tejto krajiny a máme radi svoju vlasť.

 

Mýtus 4: Vy plníte objednávku opozície.

Znovu narážka na zneužitie. Na jednej strane nám chcú vyčítať, že to nemá zmysel, lebo politiku robí parlament. Na druhej zas, že toto využije opozícia. Je prirodzené, že drukujeme stranám, ktoré počúvajú, čo ľudia chcú. Koalícia prirodzene musí byť proti…

 

Mýtus 5: Načo je to dobré, veď opozícia nemá väčšinu.

To všetko sa ešte uvidí. Dôležité je, že sme veľa dosiahli. Odstúpil minister vnútra, premiér… To bolo 10 rokov nepredstaviteľné. Chceme však viac a tvrdenie, že nás smer nepočúva, nie je pravdivé. Počujú, boja sa… Naša akože vláda povie: že to nie je ani desať percent… Je to hanba.

Ak by to aj nemalo vyjsť, ľudia sa učia hovoriť. Ukázali, že už toho bolo dosť. Je koniec jednej éry ničenia krajiny.

Sú to veľmi masové pochody. Pokojne sa povie, že možno väčšie ako v 89 roku. My sme naozaj silní! Našej sily sa boja.

 

Mýtus 6: Aj tak sa nič nezmení.

To by si niekto veľmi želal, aby všetko zostalo ako bolo. Na druhej strane politológovia hovoria, že isteže prídu prísnejšie zákony, ale aj mafia bude sofistikovanejšia. Neurobiť nič by bola hanba. Iné krajiny tento boj vedú a majú výsledky. Krajina mnoho dokázala, pokročí, ak aj všetko nie je možné vyriešiť. Je to vec pokoja a rozvoja, ktorý potrebujeme my i naše deti. Ficizmus ako aj mečiarizmus patria do histórie. Odkážme ich tam spoločne.

Ak sa príde na to, že aj niekto z opozície má trestnú zodpovednosť: padni komu padni. To je prirodzená vec. Hoci v našich podivných podmienkach.

 

Mýtus 7: Pomáhate liberálom.

Nikto neurobil odhad, koľko je na námestiach liberálov a koľko konzervatívcov. Ja som konzervatívny volič. Istambulský nezmysel nemá na Slovensku miesto. Naša akože vláda, vláda bez morálnej legitimity, nie je nijakou garanciou. Odhodili to na ústavný súd, že urobia, čo im povie. A čo im povie? Tri razy nemusíme hádať.

Odklad o dva roky, či predpokladaná výhra liberálka Sulíka… Len ďalšie strašenie. Zveďme tento boj, potom budeme bojovať o ďalšie méty. V tomto okamihu máme mnohí rovnaký záujem. Po jeho dosiahnutí bude treba veci rozmeniť na drobné.

 

Mýtus 8: Majú právo dovládnuť podľa zákona.

Toto je ich argument, vedie priamo na úrad vlády. V normálnej krajine by krátke hodiny po vražde tohto novinára, zistení, že Trošková a Jasáň sú (veľmi) blízko premiéra viedlo prirodzene k jeho demisii a predčasným voľbám. V zahraničí sa odstupuje za menšie veci! U nás sa uzurpuje moc, o ktorú prídu v najbližších voľbách.

Inštitút predčasných volieb je zákonný a demokratický. Radičová nič?

Títo ľudia by mali mať niečo so zákonom. Avšak nie ich vymýšľať, ohýbať, ale stáť pred zákonom po očistení polície a justície.

 

Mýtus 9: Europoslanci špinia obraz Slovenska.

Svet nevidí, čo sa tu deje? My sme zasa za nejakou oponou? My nevieme, čo sa to deje v Čechách? Doma na námestí povieme pravdu o špinavostiach, ktoré musia prestať a kto to všetko spáchal, ale v zahraničí ich budeme kryť?

Kto si dovolí personifikovať Slovensko a smer? Čo je biele, je biele, čo je čiernota, je čiernota.

My práveže žiadame vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí krajinu dostali sem, do tohto marazmu. Nie je náhoda, že sú to (mnohí) postkomunisti. Budúci rok je 2019… 30 rokov…. a kde sme?

 

 

 

Záver

Naďalej zrejme bude prebiehať informačná vojna. Tí, čo ju konajú, používajú, zneužívajú na ňu štátny aparát, financie všetkých. Je to profesionálna práca.  Asi majú čo robiť, lebo ľudia stále stáli na tých námestiach.

Mnohí im naleteli. Zrejme nemožno všetkým všetko vysvetliť. Zažil som jedného pána na sociálnej sieti, proste má svoju „pravdu“.

Ale možno sú tu ľudia, ktorí chcú počuť, tak im to trpezlivo a pokojne s úctou vysvetľujme.

 

Nech Boh ochraňuje Slovensko, nech nás zbaví tých, čo ho ničia, nech nám dá spravodlivú vládu a dobrých predstaviteľov! Nech po pokání a očistení prídu pokojné časy, rozvoj a rast!

 

MS KC fotografie

12.03.2024

Milan Sládek Krížová cesta Ďakujem Emílii Mihočovej za zaslanie fotografií a súhlas s ich publikovaním. Všetky fotografie nafotil Dušan Majerník©Východný dištrikt +

Milan Sládek Krížová cesta

05.03.2024

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké som v živote videl. Môžem spokojne povedať, že pár profesionálov som už hrať videl. Pri predstaveniach zvyknem byť mimoriadne [...]

Farbami ba mi

22.02.2024

30+

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 159
Celková čítanosť: 323473x
Priemerná čítanosť článkov: 2034x

Autor blogu

Odkazy