Založ si blog

Prijmime sýrskych kresťanov

Aj dnes sú ľudia, ktorých zabijú len za príslušnosť ku kresťanom. Ani nemusí byť nejako zvlášť aktívny. Nie ešte žeby prekážal moslimom. Čo ostáva takémuto človeku? Okolo neho prebieha čudesný krvavý konflikt. Stupňuje sa do tej miery, že kresťanom hrozí systematické prenasledovanie.

Nie, sýrski kresťania nie sú jediní. Čo Cirkev v Číne? Čo Cirkev v Kórey? Ako to, že nemyslíme práve na túto časť kresťanstva, ktorá potrebuje pomoc?! Tí ľudia zápasia o život. To nie je nejaká anonymná masa. To sú naši bratia a sestry.

Sami sme zažili rôzne stupne represálií v období zločineckého komunistického režimu. Koľko ľudí ocenilo akúkoľvek knihu, vysielanie rádia, čokoľvek… lebo všetko bolo tak veľmi vzácne. Po prevrate sme prijímali pomoc na výstavbu chrámov či iné projekty. Ak vieme pomoc prijať, naučme sa ju aj dať! Len si skúste aspoň na chvíľu predstaviť seba v takejto životnej situácii!

Stále sa vnímame ako tí chudobní… Záleží v porovnaní s kým… A nehovorí sa, že skôr tí menej majetní sa vedia podeliť? Áno, máme prostriedky, vďaka Bohu, ktorými by sme týmto ľuďom mali pomôcť.

Toto nám dáva nádej, že lepšie pochopíme situáciu týchto ľudí. Ako aj to, že naše pochopenie bude pretrasformované do konkrétnej pomoci. Prvou formou je pozitívny postoj, súhlas, podpora, aby sem tí ľudia mohli prísť. Znovu a znovu treba opakovať, že toto nie sú ekonomickí imigranti. Týmto ľuďom ide o život, o prežitie. O ich rodiny, deti, ženy, manželov. Ich situácia z tohoto dôvodu neznesie odklad.

Títo ľudia nie sú moslimovia… Nevznikne tu žiadna moslimská menšina. Máme záujem, aby sem prišli sýrski kresťania. Toto a naše bezpečnostné orgány sú akousi zárukou, že medzi nimi sa sem nedostanú nijakí teroristi a im podobní… Strach nám nesmie brániť pomáhať.

Ďalšou potrebou je tlak na vládu, aby sa postavila na stranu týchto utláčaných a sama – ako náš predsa len legitimny zástupca – poskytla aj štátnu pomoc.

Pevne verím, že Katolícka charita, či Evanjelická diakonia sú dôveryhodné organizácie. Bude dobre, ak finančne prispejeme na záchranu našich spoluveriacich. Ja o toto mám záujem.

Pavol v Skutkoch apoštolov tiež zažil organizáciu pomoci iným cirkevným spoločenstvám. Máme teda aj biblickú výzvu.

Naša viera, ktorú zdieľajú aj oni, nás pobáda, aby sme pomáhali slabým, prenasledovaným. Zvlášť, ak ich prenasledujú za vieru. Vyháňajú z domovou, či vraždia. Ničia ich budovy. Čo by pre nich na našom mieste urobil Ježiš? Koľko životov pripravil, aby sa zachránili cez naše ruky, cez náš chlieb, cez našu strechu a financie? Ako obstojíme v úlohe, ktorú nám pripravil.

Spoznajme túto výzvu a otvorme svoje srdcia pre túto správnu vec! Nech Boh požehná sýrskym bratom a sestrám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

MS KC fotografie

12.03.2024

Milan Sládek Krížová cesta Ďakujem Emílii Mihočovej za zaslanie fotografií a súhlas s ich publikovaním. Všetky fotografie nafotil Dušan Majerník©Východný dištrikt +

Milan Sládek Krížová cesta

05.03.2024

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké som v živote videl. Môžem spokojne povedať, že pár profesionálov som už hrať videl. Pri predstaveniach zvyknem byť mimoriadne [...]

Farbami ba mi

22.02.2024

30+

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 159
Celková čítanosť: 324278x
Priemerná čítanosť článkov: 2039x

Autor blogu

Odkazy