Založ si blog

Počuť Knihu Jozue

Bežne Vám na týchto stránkach ponúkam lyrizovanú prózu. Napokon nie tak dlho a pribudne ďalšia. Dnes výnimočne z iného súdka mojej tvorby. S radosťou Vám oznamujem, že na scénu prichádza nové cd z našej dielne.
Jedná o nekomerčný projekt, rád by som sa podelil o niekoľko málo myšlienok o ňom. Dopredu hovorím, že lepšie je tento projekt pravdaže konzumovať, ako počúvať o ňom. Veď áno… počúvať o tom, že sa to dá počúvať….

Kniha Jozue sa totiž dá nie len čítať v niekoľkých slovenských prekladoch. Dá sa aj počuť. Zhruba dačo viac ako dve hodinky. Práve to stálo asi na začiatku, chceli sme ponúknuť dramatizáciu textov tak skvelej knihy ako je Biblia. Jozue takto stojí za dramatizáciou Pentateuchu a Jánovho evanjelia. (Pre doplnenie ide o dramatizované čítanie pôvodného textu, nijaké doplnenia.)

CD KNIHA JOZUE teda ponúka ďalší spôsob ako sa zmocniť úžasného textu. Každá z biblických kníh má svoje špecifikum. Táto kniha Starého zákona je plná bojovej vravy, strategických ťahov a obrazov masových bojových scén. Na druhej strane sú v nej tiché zákutia. Jozue pred Jerichom, vyzvedači u Rachaby. O jej výpovednú hodnotu sa stará aj Jozue niekoľkými svojimi prehovormi k ľudu a vojsku. Pri pohľade na moderné dejiny Izraela a dnešnú mapu sa to počúva ešte inak.

Teda s tým počúvaním… veď sa dá aj vidieť. V momente, keď cd putuje do Vášho computera, noteboku otvorí sa explorer, ktorý ponúka niekoľko infotrakov. Analýzy knihy (autorstvo, centrizmus, textová kritika), analýzy textu (dobývanie Jericha, zastavenie slnka v Ajalone, majetok, stratégia, vnútorná politicko-spoločenská situácia Izraela….).

A ako vždy aj v cd Kniha Jozue bonus navyše. Tento raz je to príloha Národy (sťahovanie národov, Slovania a Indiáni). Zmyslom bonusu je pohľad z iného uhlu na problematiku knihy.
Celok dotvára veľký počet obrázkových galérií (+ virtual volk), ukážky svetových prekladov, puzzle. Z galérií spomeniem najmä sériu venovanú maliarom a ich vizualizácia textov.

Apropos…. cena je viac ako ľudová… (5e) lebo ja som to asi nenapísal – keby šlo o many, ale nejde…

Na jednej strane aj kresťania majú „to, čo letí a kupuje sa“ a Biblia to nie vždy je…. na druhej strane som presvedčený, že Pán si projekt použije!

Viac info na desjano@desjano.eu

+

MS KC fotografie

12.03.2024

Milan Sládek Krížová cesta Ďakujem Emílii Mihočovej za zaslanie fotografií a súhlas s ich publikovaním. Všetky fotografie nafotil Dušan Majerník©Východný dištrikt +

Milan Sládek Krížová cesta

05.03.2024

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké som v živote videl. Môžem spokojne povedať, že pár profesionálov som už hrať videl. Pri predstaveniach zvyknem byť mimoriadne [...]

Farbami ba mi

22.02.2024

30+

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

desjano

človek, umelec, kresťan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 159
Celková čítanosť: 324311x
Priemerná čítanosť článkov: 2040x

Autor blogu

Odkazy